Avtomarket Rebernik d.o.o.

Focus ST

Zmogljivost, preizkušena na stezi, osupljiva varčnost, napredna tehnologija in vrhunski dizajn: Focus ST zagotovi popolnoma vse v enem vznemirljivem paketu.

S popolnoma preoblikovano in izklesano zunanjostjo ter bolj aerodinamičnim in dovršenim kabinskim prostorom je to najbolj dodelan Focus ST do zdaj.

Ta model nove generacije vključuje širok nabor neverjetnih tehnologij. Na primer, Ford SYNC 2 z glasovnim upravljanjem in 8" zaslonom na dotik vam omogoča, da z govorom ali dotikom upravljate navigacijo, razvedrilni sistem in klimatsko napravo.

Vrsta vrhunskih motorjev, vključno z 2,0-litrskim bencinskim motorjem z 250 konjskimi močmi in prvič v Focusu ST tudi močnim dizelskim motorjem s 185 konjskimi močmi, zagotavlja popolno kombinacijo moči in varčnosti.

Dizajn

Široka drža Focusa ST, ki se prilega cestni površini, in njegov drzen slog odražata jasno izjavo o nameri. Lastnosti, kot so dinamično izklesan pokrov motorja, ozki žarometi in sredinsko nameščena dvojna šesterokotna izpušna cev, ustvarjajo razpoznavni videz vozila. Pameten dizajn po vzoru dirkalnih vozil prav tako poudari zmogljivost, aerodinamičnost, podtlak in oprijem vozila.

 

Vstopite v kabino in sedite na ergonomsko oblikovane športne sedeže Recaro (z izbirnim stranskim oblazinjenjem) ter poprimite za ploščat volanski obroč − takoj boste začutili povezavo.

Zaradi pametne razporeditve so ključne funkcije in lastnostni na dosegu rok, posebej oblikovane stopalke pa bodo poskrbele, da boste imeli izredno moč vozila ST na dosegu nog.

Na vrhu armaturne plošče so trije dodatni merilniki (značilnost vozila ST), ki prikazujejo nadtlak zraka v turbopuhalu ter temperaturo in tlak olja v motorju.

Zmogljivost in varčnost

Doživite EcoBoost

Turbopolnjenje, dvojno neodvisno krmiljenje ventilov (tehnologija Ti-VCT), neposredno vbrizgavanje goriva pod visokim tlakom: 2,0-litrski bencinski motor EcoBoost z 250 konjskimi močmi (v modelu s 5 vrati) uporablja vse to, da zagotovi pospešek 0−100 km/h v samo 6,5 sekunde in doseže največjo hitrost 248 km/h (z blokado). Ta lahek aluminijast motor je izjemno odziven in izredno učinkovit: ponuja hitro pospeševanje s prestavami in največji navor že od 2.000 vrt./min.

Moč dizelskega motorja

Novi 2,0-litrski motor TDCi s 185 konjskimi močmi izstreli Focusa ST s 5 vrati od 0−100 km/h v 8,1 sekunde in naprej do največje hitrosti, ki znaša 217 km/h (z blokado). Največjo moč razvije pri 3.500 vrt./min, navor 400 Nm pa je na voljo od 2.000 do 2.750 vrt./min. Ta izhodni navor omogoča osupljivo pospeševanje v prestavi in visoko zmogljivost pri nizkih vrtljajih na minuto. V šesti prestavi lahko z 80 na 120 km/h pospešite v samo 9,7 sekunde.

Pospeševanje s prestavami

Napredni šeststopenjski ročni menjalnik se nahaja izključno v vozilih ST in je prilagojen vsakemu posameznemu motorju. Specifično prestavljanje zagotavlja največjo moč za vsako prestavo. Hitro pospeševanje v nižjih prestavah je usklajeno z udobno vožnjo: razmerje šeste prestave je popolnoma prilagojeno vozilu Focus ST, kar vam zagotavlja optimalno zmogljivost, ohranja pa se dovolj dolgo, da dosega odlično porabo goriva pri vožnji na daljše razdalje.

Porabite manj goriva s sistemom Auto-Start-Stop

Ko se vaš Focus ST ustavi pri semaforju ali v koloni, lahko Auto Start-Stop samodejno ustavi motor (še vedno pa dobavlja energijo pomembnejšim napravam, kot so klimatska naprava, radio in Ford SYNC). Ko ste pripravljeni nadaljevati vožnjo, samo pritisnite sklopko, izberite prvo prestavo kot običajno in sistem se bo ponovno zagnal.

Napolnite akumulator varčneje

Za razliko od običajnih sistemov tehnologija pametnega regenerativnega polnjenja akumulator polni le, kadar je to potrebno, in če je le mogoče, ne medtem ko pritiskate stopalko za plin.

Boljša aerodinamičnost za manjšo porabo

Ko vozite počasi, sistem aktivne mreže za zajem zraka pusti režo na sprednji maski odprto, da ohlaja motor. Ko pospešite, se samodejno zapre, kar izboljša aerodinamičnost in pomaga prihraniti gorivo. Preko daljšega obdobja se prihranek s to tehnologijo močno pozna.

Varčnejše prestavljanje

Osvetljena puščica indikatorja prestavljanja (GSI) na plošči z merilniki vam namigne, kdaj morate zamenjati prestavo, da bi omogočili eko vožnjo in porabili kar najmanj goriva. Ta preprost, a učinkovit pripomoček vam pomaga poskrbeti, da boste vedno varčno na poti.

Pomaga vam voziti varčneje

Inovativni sistem Ford Eco Mode nenehno ocenjuje vpliv vašega načina vožnje na porabo goriva. Sistem analizira vašo hitrost, menjavanje prestav, zaviranje in čas reakcije ter število kratkih in dolgih potovanj, ki jih opravite. Pametna programska oprema vam nato svetuje, kako lahko zmanjšate porabo goriva.

Vozna izkušnja

Fordova ekipa RS je bila ustanovljena za ustvarjanje visokozmogljivih avtomobilov. Focus ST odraža tehnična znanja, dovršenost inženiringa in ustvarjalno vizijo te visokostrokovne ekipe.

Od vzmetenja do krmiljenja, šasije in prenosa moči: Focus ST je prefinjeno umerjen, s čimer zagotavlja navdušujočo vozno izkušnjo z izjemno odzivnostjo in nadzorom.

Športno vzmetenje v dirkaškem slogu

Izboljšano vzmetenje vključuje bolj trdne puše na sprednji spodnji kontrolni ročici, povezavo z zadnjimi vzmetmi ter popolnoma nov dizajn stabilizatorja. S takšno namestitvijo se zniža šasija, s čimer se težišče pomakne bližje cesti, kar zagotavlja natančnejšo vožnjo skozi ovinke.

Obračanje in potovanje brez napora

Električni servoojačevalnik krmiljenja (EPAS) se samodejno prilagodi, da zagotovi preprostejše, lažje krmiljenje pri parkiranju na tesnih prostorih in trše krmiljenje za več nadzora na avtocestah.

Spremenite smer, ohranite nadzor

Focus ST vključuje novo tehnologijo, imenovano elektronski nadzor stabilnosti (del naprednega tristopenjskega programa ESP).  Sistem zazna stabilnost vozila in podatke voznika ter se odzove in vam pomaga pri ohranjanju natančnosti in nadzora med menjavanjem pasov in prehitevanjem.

Več nadzora in več zabave v ovinkih

Sistem za razporejanje navora uravnava navor motorja med sprednjima kolesoma ter se tako prilagaja vozni površini in razmeram na cesti, kar vam zagotavlja oprijem, zanesljivost in natančno krmiljenje, ko pospešujete v ovinkih.

Zgrajen za prenos moči

Focus ST ima dizelski motor, ki zmore posredovati do 185 KM s 400 Nm navora, in bencinski motor z 250 KM in 345 Nm navora. Novi nosilci motorja so bili zasnovani posebej za gladek prenos te moči, z izjemnim oprijemom prednjih koles, tudi ob močnem pospeševanju. 

Najnovejša prostoročna tehnologija

Ford SYNC 2 z glasovnim upravljanjem in zaslonom na dotik je napredni sistem za informiranje in razvedrilo, ki vključuje možnost 8" zaslona na dotik. Ta zaslon z visoko ločljivostjo omogoča intuitiven nadzor nad več ključnimi funkcijami, vključno s telefonom, zvočnim sistemom, klimatsko napravo in izbirno navigacijo prek govora ali dotika.

Vidi vozila, ki bi jih lahko spregledali

Sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu je popolnoma nova tehnologija, ki je zdaj del sistema za zaznavanje mrtvih kotov (BLIS). Ko vzvratno zapuščate parkirni prostor in nimate dobrega pregleda nad prometom, lahko sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu zazna prihajajoča vozila in odda zvočno opozorilo. Tehnologija poskrbi tudi za prižig lučke v bočnem vzvratnem ogledalu (levem ali desnem, odvisno od smeri prihajajočega vozila).

Volan, s katerim je vse pri roki

Novi trikraki volan je ergonomsko zasnovan posebej za Ford Focus ST. Vsak gumb in krmilnik imate pod prsti in položaj volana izboljša tako uporabnost kot vidljivost vaše plošče s merilniki. 

Domiselni odlagalni prostor za vaše pametne naprave

Osrednja konzola vsebuje prostor za pametne telefone in druge mobilne naprave. Opremljena je z USB-vhodom za povezljivost in napajanje ter gumijasto podlogo, ki varno ohranja vaše predmete na mestu.

Brez ključa pomeni brez napora

Fordov brezključni sistem vam omogoča zaklepanje in odklepanje avtomobila, ne da bi morali vzeti ključ iz žepa ali torbe: idealno, ko imate polne roke.

Zaženite svoj avtomobil s pritiskom na gumb

Zdaj ključa ne potrebujete več. Ko pritisnete pedal za sklopko (ali za zavoro pri samodejnem menjalniku), preprosto pritisnite gumb za zagon vozila Ford Power in motor bo zaživel.

Brezskrbna souporaba avtomobila s funkcijo MyKey®

Ford MyKey® je zasnovan za brezskrbno izposojo avtomobila. Samo vstavite ključ, zaženite avtomobil in nato sledite preprostim navodilom, da programirate omejitve, ki jih želite nastaviti za ta ključ. Nastavitve lahko, na primer, največjo dovoljeno hitrost ali opozorilnik za pripenjanje varnostnega pasu ali nadzirate glasnost zvočnega sistema. 

Brisalci, ki se samodejno prilagajajo dežju

Brisalci s senzorji za dež se vključijo v trenutku, ko na vetrobranskem steklu zaznajo vlago, nato pa prilagajajo svojo hitrost, da uspejo obrisati vse, kar prinese trenutno vreme. Izbirate lahko med šestimi različnimi stopnjami občutljivosti, ki določajo, koliko vlage se mora nabrati, preden se brisalci sprožijo. 

Zunanja ogledala, ki se sama varujejo pred poškodbami

Ko je vozilo parkirano, se ogledala z električnim poklopom samodejno poklopijo in tako zmanjšajo možnost nastanka poškodb. V poklopljenem položaju ščitijo tudi modne integrirane smernike.

Fordov sistem Easy-Fuel za preprečevanje dolivanja napačnega goriva

Zahvaljujoč tej uporabni tehnologiji je v vaš avtomobil praktično nemogoče doliti napačno gorivo, saj se napačna šoba preprosto ne bo prilegala. In ker je sistem Easy-Fuel brez čepa, ste z umazanimi čepi posode za gorivo opravili za vedno.

Hitro očistite svoje vetrobransko steklo s funkcijo Quickclear

Ta pametna funkcija je zasnovana za to, da vas v ledenih jutrih hitreje spravi na pot. Preprosto pritisnite gumb in sistem bo odmrznil ali odrosil steklo v nekaj sekundah, celo pri temperaturah pod ničlo.

Varnost in zaščita

Usklajeni varnostni sistemi se aktivirajo v delčku sekunde

Focus ST je opremljen z naprednim inteligentnim zaščitnim sistemom (IPS), ki usklajuje vrsto varnostnih sistemov in tako zagotavlja maksimalno zaščito za vas in vaše sopotnike. Poleg ogrodja potniške kabine, ki vsrka energijo trka, potnike ščiti tudi cela vrsta zračnih blazin. Volanski drog in stopalke so oblikovani tako, da se pogreznejo stran od voznika, kar zmanjša možnost nastanka telesnih poškodb v primeru trčenja. 

Ohranite popoln nadzor v vseh razmerah

Elektronski stabilizacijski program (ESP) združuje vrsto tehnologij, ki vam pomagajo ohranjati nadzor nad vozilom v težkih situacijah. Na primer, funkcija izboljšane prehodne stabilnosti zagotavlja večjo stabilnost med manevri izogibanja, sistem za preprečevanje zdrsa pogonskih koles pa vam pomaga zagotoviti najboljši možni oprijem, zmogljivost in stabilnost v trenutku, ko to najbolj potrebujete. 

Preklopite na športno vožnjo

Sistem ESP lahko preklapljate med dvema načinoma. V športnem načinu imate popoln nadzor nad navorom motorja, posredovanje pri zaviranju sistema ESP pa je zmanjšano, kar omogoča bolj športno vožnjo. Izklopljen je tudi sistem za preprečevanje zdrsa pogonskih koles, kar omogoča hitrejše vrtenje koles za večji oprijem v specifičnih, zahtevnejših situacijah. V načinu za izklop lahko v celoti izklopite tako sistem ESP kot tudi sistem za preprečevanje zdrsa pogonskih koles.

Napredni sistemi za bolj nadzorovano zaviranje

Izboljšan sistem proti blokiranju koles pri zaviranju (ABS) in elektronska porazdelitev zavorne moči (EBD) se medsebojno dopolnjujeta in vam zagotavljata bolj nadzorovano zaviranje. Izboljšana je bila tudi sama namestitev zavor, zaradi česar so te zdaj še bolj odzivne.

Pomaga narediti mestno vožnjo varnejšo

Nesreče v prometu, ki se nenehno ustavlja ali se premika počasi, se dogajajo vse prepogosto (zlasti na prometnih cestah v mestu). Sistem Active City Stop vam pomaga, da se jim izognete ali zmanjšate njihov učinek. Če sistem zazna, da se je avtomobil pred vami nepričakovano ustavil, vi pa vozite s hitrostjo manj kot 50 km/h, bo samodejno začel zavirati.

Izjemno svetli, varčni, biksenonski žarometi

Biksenonski žarometi s prilagodljivo osvetlitvijo samodejno spremenijo strukturo svetlobnega žarka, da omogočijo najboljšo razporeditev svetlobe za različne vozne okoliščine, ne glede na to, ali vozite po avtocesti ali v mestu. Žarometi se prav tako samodejno zatemnijo, ko avtomobil zazna nasproti prihajajoče vozilo.

Samodejni vklop dolgih luči. Da boste bolje videli, ne da bi zaslepili druge

Samodejni vklop dolgih luči je priročen pripomoček za nočno vožnjo, ki zagotavlja, da se voznik lahko osredotoči na cesto, medtem ko sistem samodejno vklaplja in izklaplja dolge luči glede na ulično razsvetljavo ter prihajajoča vozila in vozila pred vami. 

Samozatemnitveno vzvratno ogledalo

Nočna vožnja bi bila lažja, če vas ne bi nenehno slepil soj žarometov vozil za vami. Inovativno samozatemnitveno vzvratno ogledalo zazna blesk žarometov in se samodejno zatemni. 

Sistem za opozarjanje na nepripete varnostne pasove za dodatno varnost

Ta funkcija vam pomaga poskrbeti, da bodo vaši sopotniki na zadnjih sedežih med vožnjo zaščiteni in varni. Če varnostni pas na katerem od zasedenih zadnjih sedežev ni pripet, vas bo sistem na to opozoril z zvočnim in vizualnim signalom.

Zgodnje opozorilo na puščajočo pnevmatiko

Če začne med vožnjo v kateri od pnevmatik padati tlak, vas sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah na to takoj opozori z opozorilno lučko na armaturni plošči. Tako boste imeli možnost varno ustaviti in odpraviti težavo. 

Napredna sistema, ki vam pomagata ostati na voznem pasu

Sistem za ohranjanje voznega pasu pomaga krmiliti, če ste na tem, da zamenjate vozni pas, ne da bi vklopili smernik. Če nenamerno drsite s svojega voznega pasu, pa vas bo sistem za ohranjanje voznega pasu opozoril s tresenjem volana in vizualnim znakom na zaslonu armaturne plošče.

Sistem za opozarjanje voznika vam pove, kdaj postajate utrujeni

Sistem za opozarjanje voznika nenehno spremlja vašo vožnjo in je zasnovan za to, da zazna vsakršne spremembe, ki jih povzroči utrujenost. Če postajate utrujeni, se na zaslonu prikaže opozorilni simbol, ki vam predlaga, da naredite premor.

Dodaten nadzor med vožnjo v klanec

Sistem za pomoč pri speljevanju v klanec preprečuje, da bi pri takšnem speljevanju začeli drseti nazaj. Deluje tako, da pritisk na zavore ohrani dodatne 2,5 sekunde, s čimer vam dodeli več časa in nadzora, ko nogo s stopalke za zavoro prestavite na stopalko za plin.

Tehnologija, ki vas opozori na avtomobile, ki jih ne morete videti

Sistem za opozarjanje na mrtvi kot uporablja radarska tipala, ki zaznajo vozila, ki bi utegnila biti skrita v vašem mrtvem kotu. Tipala so nameščena na obeh straneh avtomobila in vas z vidno oranžno lučko, ki se prižge na stranskem ogledalu, aktivno opozorijo na potencialno nevaren položaj.

Nastavite želeno hitrost in Focus ST je ne bo presegel

Omejevalnik hitrosti, ki je povezan s tempomatom, vam omogoča, da nastavite želeno največjo hitrost. Avtomobil nastavljene hitrosti ne bo presegel in vi se lahko osredotočite na cesto. Ko boste želeli voziti hitreje, sistem zaobidete s preprostim pritiskom na stopalko za plin.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Avtomarket Rebernik d.o.o.